ConvertToHDF5 PROBLEM WITH GFS TO HDF5 Convertion

Discussion about MOHID support tools
erodriguezrubio@yahoo.com.ar
MOHID Beginner
Posts: 5
Joined: Fri Sep 30, 2011 20:59

ConvertToHDF5 PROBLEM WITH GFS TO HDF5 Convertion

Postby erodriguezrubio@yahoo.com.ar » Tue May 22, 2012 00:52

Hi MOHID users

I can't convert my grib2-netcdf files to Mohid HDF5 file for initial condition in my model.

I was follow the instructions in the Mohid Wiki home page but the error allways is : ReadOptions - ConvertToHDF5 - ERR210

The following steps was done:

NOTE: my MOHID version is 4.9.2.39435

1. Down load data in Grib2 format :
ftp: nomads.ncdc.noaa.gov/GFS/Grid4/201205/20120521/gfs_4_20120521_0000_000.grb2
or
ftp: ftp://ftpprd.ncep.noaa.gov/pub/data/ncc ... z.pgrb2f00

2. using wgrib2 to netcdf
wgrib2 gfs_4_20120521_0000_000.grb2 -small_grib -100:-54 4:44 Malla_01_GFS_20120521_0000_000.grib

extract GFS variables:
wgrib2 -match ":TMP:10 mb:" -netcdf Malla_01_GFS_20120521_0000_000.nc Malla_01_GFS_20120521_0000_000.grib
wgrib2 -match ":UGRD:10 mb:" -append -netcdf Malla_01_GFS_20120521_0000_000.nc Malla_01_GFS_20120521_0000_000.grib
wgrib2 -match ":VGRD:10 mb:" -append -netcdf Malla_01_GFS_20120521_0000_000.nc Malla_01_GFS_20120521_0000_000.grib
wgrib2 -match ":TMP:2 m above ground:" -append -netcdf Malla_01_GFS_20120521_0000_000.nc Malla_01_GFS_20120521_0000_000.grib
wgrib2 -match ":LAND:surface:" -append -netcdf Malla_01_GFS_20120521_0000_000.nc Malla_01_GFS_20120521_0000_000.grib
wgrib2 -match ":PRMSL:mean sea level:" -append -netcdf Malla_01_GFS_20120521_0000_000.nc Malla_01_GFS_20120521_0000_000.grib

3. using ConvertToHDF5 Generic_NETCDF_CF_FILES

----------------------------------------------------------
<begin_file>

ACTION : CONVERT NETCDF CF TO HDF5 MOHID
HDF5_OUT : 1
OUTPUTFILENAME : GFS.hdf5
NETCDF_OUT : 1
OUTPUT_NETCDF_FILE : GFS.nc
<<begin_time>>
NETCDF_NAME : time
<<end_time>>

<<begin_grid>>
NETCDF_NAME_LAT : latitude
NETCDF_NAME_LONG : longitude
NETCDF_NAME_MAPPING : LAND_surface
MAPPING_LIMIT : -10000

<<end_grid>>

PROPERTIES_NUMBER : 4

<<begin_field>>
NETCDF_NAME : PRMSL_meansealevel
NAME : atmospheric pressure
UNITS : Pa
DESCRIPTION : GFS
DIM : 2
<<end_field>>

<<begin_field>>
NETCDF_NAME : UGRD_10mb
NAME : wind velocity X
UNITS : m/s
DESCRIPTION : MOHID
DIM : 2
<<end_field>>

<<begin_field>>
NETCDF_NAME : VGRD_10mb
NAME : wind velocity Y
UNITS : m/s
DESCRIPTION : MOHID
DIM : 2
<<end_field>>

<<begin_field>>
NETCDF_NAME : wind_modulus
NAME : wind modulus
UNITS : m/s
DESCRIPTION : MOHID
DIM : 2
VECTOR_INTENSITY : 1
VECTOR_X : wind velocity X
VECTOR_Y : wind velocity Y
<<end_field>>

<<begin_field>>
NETCDF_NAME : wind_modulus_beaufort
NAME : wind modulus beaufort
UNITS : beaufort scale
DESCRIPTION : MOHID
DIM : 2
BEAUFORT_SCALE : 1
VECTOR_X : wind modulus
<<end_field>>

<<begin_field>>
NETCDF_NAME : TMP_2maboveground
NAME : air temperature
UNITS : oC
DESCRIPTION : MOHID
DIM : 2
ADD_FACTOR : -273
<<end_field>>

<<begin_input_files>>
Malla_01_GFS_20120521_0000_000.nc
<<end_input_files>>
<end_file>

4. Error = ReadOptions - ConvertToHDF5 - ERR210

Thank you for any help with this problem

Efrain

luis_at_mohid.com
MOHID Developer
Posts: 553
Joined: Thu Jan 01, 1970 00:00
Location: Instituto Superior Técnico - Technical University of Lisbon
Contact:

Re: ConvertToHDF5 PROBLEM WITH GFS TO HDF5 Convertion

Postby luis_at_mohid.com » Tue Apr 23, 2013 07:29

Hi Efrain,

Sorry for the late answer. Which version of ConvertToHDF5 are you using. Most likely you're using an old version that does not even supports this operation (generic netcdf to hdf5).
You may want to update to MOHID Studio http://www.actionmodulers.pt/default.aspx?canal=33.
In the MOHID Studio installation folder you'll find a new version of ConvertToHDF5.
Otherwise send me an e-mail and I'll send you an updated version of ConvertToHDF5.

Cheers,
Luis

ghvmof@hotmail.com
MOHID Beginner
Posts: 6
Joined: Sun Sep 25, 2011 21:59

Re: ConvertToHDF5 PROBLEM WITH GFS TO HDF5 Convertion

Postby ghvmof@hotmail.com » Sat Jan 25, 2014 15:50

Best regards.

ConvertTHdf5.exe could send the program to my email. Because I do not work with the updated version of Mohi Studio :roll: .

Thank you.

Guido Herrera

ghvmof@hotmail.com
MOHID Beginner
Posts: 6
Joined: Sun Sep 25, 2011 21:59

Re: ConvertToHDF5 PROBLEM WITH GFS TO HDF5 Convertion

Postby ghvmof@hotmail.com » Tue Jan 28, 2014 13:57

I compiled the source code of ConvertToHdf5 :D , but I'm having trouble trying to convert netcdf to MOHID GFS , so next I get the following error :cry: :

Error_ConvertToHdf5.png
Error_ConvertToHdf5.png (136.5 KiB) Viewed 5474 times


The compilation was made on a 32-bit platadorma with VisualStudio 2010 , taking into account the dependencies NetCDF and HDF5 are found in the source code.
I would also like to know if the version of the source code MOHID found on the Codeplex fix compatibility with openmpi.

Could help me find the solution to this error?

Thank you very much .

Sincerely Guido Herrera

davidbrito
MOHID Advanced user
Posts: 187
Joined: Thu Jan 01, 1970 00:00

Re: ConvertToHDF5 PROBLEM WITH GFS TO HDF5 Convertion

Postby davidbrito » Wed Feb 26, 2014 16:40

Hello Guido,

Sorry the delay answer.

to know what happens you can compile the convertohdf5 executable in VisualStudio 2010 going to ConvertToHDF5 properties and in Fortran -> Run-Time -> Generate Traceback Information -> Yes. And the lines where the error occurs will appear in the black window that can help solving the problem.

And post here the result.
And you can also post the data file with your options.

Best regards,
David

ghvmof@hotmail.com
MOHID Beginner
Posts: 6
Joined: Sun Sep 25, 2011 21:59

Re: ConvertToHDF5 PROBLEM WITH GFS TO HDF5 Convertion

Postby ghvmof@hotmail.com » Thu Jun 05, 2014 20:39

Hello Sir David.

Achieve solve the problem, thank you very much ... my Gfs HDF5 work safely.

Thank you very much.


Att: Guido Herrera


Return to “MOHID Tools”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest