ERROR with ConvertToHDF-NCEP

Discussion about MOHID support tools
melissacastera@gmail.com
MOHID User
Posts: 24
Joined: Thu Apr 19, 2012 18:48

ERROR with ConvertToHDF-NCEP

Postby melissacastera@gmail.com » Thu Dec 12, 2013 10:59

Hello Mohiders,

I am trying to couple atmosphere data with my 2D model (variable mesh of 400x200). I downloaded data files from NOAA´s web page: wind U, wind V, air temperature, relative humidity, etc., for 2007 and 4 measures per day.
So, to input this data files into my model, I should convert them into HDF files. This is when I use ConvertToHDF (ConvertToHdf5_release_double.exe), with the action CONVERT NETCDF CF TO HDF5 MOHID.
But when I run the *.exe file an error shows up (screen print attached). I believe something is happening with bathymetry.

My ConvertToHDF5Action.dat file is as follows:

<begin_file>
ACTION : CONVERT NETCDF CF TO HDF5 MOHID
HDF5_OUT : 1
OUTPUTFILENAME : NCEP.hdf5

<<begin_time>>
NETCDF_NAME : time
<<end_time>>

<<begin_grid>>
NETCDF_NAME_LAT : lat
NETCDF_NAME_LONG : lon
NETCDF_NAME_MAPPING : LAND_surface
MAPPING_LIMIT : -10000
<<end_grid>>

PROPERTIES_NUMBER : 1

<<begin_field>>
NETCDF_NAME : uwnd
NAME : wind velocity X
UNITS : m/s
DESCRIPTION : NCEP
DIM : 2
ADD_FACTOR : 225.45
MULTIPLY_FACTOR : 0.01
<<end_field>>
<<begin_input_files>>
uwnd.nc
<<end_input_files>>
<end_file>

I have attached input data file (uwnd.nc). I had to zipped it because this interface does not recognize the *.nc extension.

I appreciate any help!
regards,
Melissa
Attachments
uwnd.rar
(7.64 KiB) Downloaded 138 times
ERROR_01_ConvertNCEPtoHDF.jpg
ERROR_01_ConvertNCEPtoHDF.jpg (83.52 KiB) Viewed 4165 times

davidbrito
MOHID Advanced user
Posts: 187
Joined: Thu Jan 01, 1970 00:00

Re: ERROR with ConvertToHDF-NCEP

Postby davidbrito » Thu Dec 12, 2013 13:11

Hello Melissa,

can you try to extract a file with more than 2x2 points? in latitude and longitude.

can you extract a file of at least a 3x3 or more? just to check?
you can see the file with pyncview (http://sourceforge.net/projects/pyncview/) if you see only four cells (4 points in the netcdf) my theory for now is that that is not enough because the dimensions to compute grids are not enough.


Best regards,
David

melissacastera@gmail.com
MOHID User
Posts: 24
Joined: Thu Apr 19, 2012 18:48

Re: ERROR with ConvertToHDF-NCEP

Postby melissacastera@gmail.com » Thu Dec 12, 2013 23:27

Thanks David,
I enlarge the subset area and it worked!!

Tip: The *.exe does not work if I put the entire file *.nc (for all the globe)

Regards,
M.

davidbrito
MOHID Advanced user
Posts: 187
Joined: Thu Jan 01, 1970 00:00

Re: ERROR with ConvertToHDF-NCEP

Postby davidbrito » Mon Dec 16, 2013 10:18

OK. That was it. a 2x2 grid does not have enough points to compute the model grid.
It worked with 3x3 or you tried bigger. I think 3x3 is enough.
I will change the tool to produce a warning to the user and it will be available in codeplex.


OK it did not work for all the globe but what was the error?

Best regards,
David


Return to “MOHID Tools”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests